Reborn in Paimio logo

Ensimmäinen Paimion muotiviikko herätti keskustelua kiertotaloudesta 

Paimion muotiviikko järjestettiin elokuun viimeisenä viikonloppuna, 25.-27.8.2023. Tapahtuma tarjosi puitteet muodin, kiertotalouden ja tekstiilialan ammattilaisten verkostoitumiselle sekä keskustelulle alan tulevaisuudesta kohti kiertotalouden toimintamalleja.  

Tapahtuma järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa. Suuret suunnitelmat kirkastuivat eri puolille kaupunkia levittäytyväksi sateenvarjoksi, joka kokosi erilaiset kiertotalousmuotia käsittelevät tapahtumakokonaisuudet yhteen.  

Paimiosali täyttyi asiantuntijapuheenvuoroista ja muotinäytöksistä. Erilaisissa työpajoissa ja ompelujameissa päästiin kokeilemaan omia taitoja vaatteiden korjaamisessa ja tuunaamisessa. Showroomissa ja Kestävän muodin myyjäisissä tutustuttiin kiinnostaviin kiertotalouden ja muodin risteyskohdan tekijöihin, uusiin materiaaleihin ja tuotteisiin.  

Kaiken kaikkiaan tapahtumassa kävi yli 700 ihmistä ja striimiä perjantain täyteen varatusta seminaarista on seurattu jo yli 600 kertaa.

2023 08 25 Paimiosali Web Clindasvarfvar 7275
Paimiosalissa nähtiin kierrätysfarkkua hyödyntävän Tyyki Designin muotinäytös. Kuva: Linda Svarfvar, Studio Svarte.

Kokeiluista oppien, onnistumisista ammentaen

Tapahtuman järjestäminen ensimmäistä kertaa on aina jännittävää. Toivomme, että tapahtuma saa pitkän perinteen kiertotalousajattelun edistämisessä muoti- ja tekstiilialalla.  

“Tämän vuoden kokeiluista oppien ja onnistumisista ammentaen meillä on tulevaa varten koossa jo monta ajatusta, joilla tapahtumasta voidaan tehdä vielä näyttävämpi ja kohderyhmien toiveita entistäkin paremmin palveleva kokonaisuus,” kiertotalouden hankekoordinaattori Johanna Liipola kertoo. 

Paimion muotiviikko tehtiin yhteisvoimin. Yksi muotiviikon vahvuuksista oli monipuolinen puhuja- ja osanottajakaarti. Niin puhujia, näytteilleasettajia kuin yleisöäkin saapui eri puolilta Suomea muodin, tekstiili- ja kiertotalouden alojen eri haaroilta.  

“Vastuullisuus on monimuotoinen ilmiö, joten moniääninen keskustelu on tärkeää. Tämä monimuotoisuus loi tilaa erilaisille näkökulmille ja toivon mukaan avasi mahdollisuuksia uusille oivalluksille, ideoille ja yhteistyölle,” tapahtumatuottaja Ella Metsälä kertoo.

Tavoitteemme oli herättää keskustelua, ja siinä uskallamme ylpeästi sanoa onnistuneemme. Kiitämme lämpimästi jokaista asiantuntijaa, näytteilleasettajaa ja osallistujaa, jotka toivat oman arvokkaan panoksensa mukaan keskusteluun. 

“Oli hienoa nähdä, miten innolla tapahtumaan osallistuvat asiantuntijat, näytteilleasettajat ja kävijät saapuivat paikalle keskustelemaan, jakamaan näkemyksiään ja oppimaan toisiltaan. Se lämmitti sydäntä ja viimeistään osoitti, kuinka tärkeän ja ajankohtaisen asian äärellä olemme”, kiertotalouden hankekoordinaattori Tanja Klenberg kertoo.  

Kohti muodin ja tekstiilialan kiertotaloutta 

Paimio haluaa tulla tunnetuksi kiertotalouden edelläkävijänä. Kaupungissa onkin pohjoisen Euroopan ensimmäinen tekstiilinkierrätyslaitos ja nyt myös ainakin Varsinais-Suomen ensimmäinen kiertotalousmuotiviikko. Miksi lähteä Pariisiin, kun voi mennä Paimioon? 

Kiertotalouden edistämiseen tarvitaan sekä työntö- että vetovoimaa. Paimion muotiviikon avulla voidaan parhaimmillaan luoda näitä molempia: kannustaa yrityksiä kiertotalouden pariin jakamalla tietoa ja tuomalla erilaisia toimijoita yhteen, ja luoda uutta kiinnostusta kiertotaloutta kohtaan myös kuluttajien keskuudessa esittelemällä kiertotalouden ratkaisuja virkistävällä tavalla.  

“Keskeinen viestimme on, ettei vastuullinen pukeutuminen ei ole mitään harmaata vastuunkantoa. Se on hauskanpitoa, itsensä hemmottelemista ja itseilmaisua omien arvojen mukaisesti muille tai ympäristölle haittaa tuottamatta”, Metsälä tiivistää. 

Ota Paimion muotiviikko seurantaan Instagramissa: @paimionmuotiviikko  

2023 08 25 Paimiosali Web ©LindaSvarfvar 7522
Perjantain seminaarin päätteeksi asiantuntijat keskustelivat muoti- ja tekstiilialan kestävän tulevaisuuden rakennuspalikoista. Kuva: Linda Svarfvar, Studio Svarte.
2023 08 25 Paimiosali Web Clindasvarfvar 7453
HanJanKimonos muotinäytöksessä nähtiin kierrätyshuivikankaista valmistettuja kimonoita. Kuva: Linda Svarfvar, Studio Svarte